Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ЕЛЕКТРОНСКА ИЗДАЊА

Електронске базе података

Упутства за кориснике

SCOPUS

http://www.scopus.com/scopus/home.url

Велики светски издавач научне литературе, Elsevier, објавио је  «базу података о научној литератури и изради библиографија» - Scopus, која обухвата  и податке о цитираним референцама и омогућава цитатну анализу.
Scopus обухвата око 27 милиона радова и 230 милиона референци из преко 15 000 часописа.
Када се Scopus упореди са базом Web of Science, постоји око 90 % преклапања што се тиче самих часописа. Scopus је такође повезан са Elsevier-ovim претраживачем Scirus, тако да корисници истовремено могу да претражују базу података и веб.

Основно претраживање (Basic search) обухвата претраживање наслова, сажетака и кључних речи, као и могућност да се ограничи претраживање за одређену дисциплину или врсту документа.
Напредно претраживање (Advanced search) пружа могућност коришћење  логичких оператора AND, OR и NOT, претраживање на основу специјалног  кода за аутора, издавача, часопис, референце итд.

 

Author search пружа могућност претраживања свих публикација једног аутора, без обзира на ком месту се налазе међу наведеним ауторима чланка. Могуће је искључити публикације аутора који имају исто име и презиме користећи лимитаторе за дефинисање одређене научне дисциплине, наслова часописа, типа публикације. Добијена библиографска листа се може сачувати коришћењем  опције MY PROFILES. Веома добра могућност је сортирање библиографије по растућем или опадајућем низу у зависности од датума објављивања чланка.

Претраживање можемо вршити по аутору, наслову рада, кључној речи.

Када смо уписали у поље оно што желимо да претражујемо, и означили период за који желимо да добијемо податке, кликнемо на дугме SEARCH. Добијамо списак радова на задату тему.

 

Када смо уписали у поље оно што желимо да претражујемо, и означили период за који желимо да добијемо податке, кликнемо на дугме SEARCH. Добијамо списак радова на задату тему.

Добијени текст може да се одштампа кликом на иконицу PRINT, или да се сними кликом на иконицу SAVE.

Уколико желимо само сажетак неког чланка, тј. кратак садржај, кликнемо на активан линк ABSTR + REF, и добијамо сажетак тог текста. Уколико желимо да га сачувамо, кликнемо нa FILE, из падајућег менија изаберемо опцију  SAVE AS и снимимо га.

 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354