Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРЕПОРУЧЕНИ ЛИНКОВИ

Базе података

SciFinder Scholar

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Od 31. januara 2009. verzija SciFinder2006 neće više funkcionisati. Za pristup bazi potrebno je deinstalirati SciFinder2006 i instalirati novu verziju SciFinder2007. Kao i u prethodnoj verziji potrebno je kopirati fajl site.prf u instalacioni folder (c:\SFSCHLR).
Novu verziju mozete preuzeti ovde.

 


Počev od 1. 11. 2008. godine, podršku za servis SciFinder Scholar pruža kolega:

 • Adam Sofronijević (Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković")
  sofronijevic@unilib.bg.ac.rs

Popunjene ugovore o korišćenju SciFinder-a treba slati na adresu:
Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Bulevar Kralja Aleksandra 71, 11000 Beograd,
Adam Sofronijevć, sa naznakom "SciFinder".

 

Osoblje HemNet-a će ubuduće pružati podršku samo za korisnike sa Hemijskog fakulteta u Beogradu i IHTM - Centra za Hemiju. Svi ostali korisnici za podršku treba da se obrate na gore navedenu adresu!

 

NOVO! Stigla je i poslednja verzija programa SciFinder Scholar 2006. Mozete je preuzeti sa nase strane za download. Pristupna datoteka za novu verziju ostaje ista.


Vlada Republike Srbije je obezbedila sredstva da Univerzitet u Beogradu (zapravo cela naša akademska mreža) kupi on-line pristup bazama podataka Chemical Abstracts Service-a (u daljem tekstu: CAS). Naravno, u pitanju je "školska" verzija, koja donosi izvesna ograničenja. Pristup se izvodi upotrebom posebnog programa koji se zove "SciFinder Scholar". Ovaj program između ostalog omogućava:

Prema ugovoru sa CAS-om, probni period je trajao do 13. januara 2003. godine. Korisnici sa akademske mreže koji žele da i posle ovog perioda upotrebljavaju SciFinder Scholar treba da se zvanično registruju.

Šta je potrebno za rad SciFinder Scholar-a?

Ugovor o korišćenju

Download

Instalacija i Upgrade

Registracija korisnikaŠta je potrebno za rad SciFinder Scholar-a

Hardver:

Softver:

Veza prema Internetu:

SciFinder Scholar pristupa serverima CAS-a putem Z39.50 protokola. Ovo znači da mora biti obezbeđen nesmetan protok na TCP portovima 210 i 16000-16010. Takođe, za pristup on-line časopisima i sistemu pomoći potreban je protok na portu 80 (HTTP) ili preko odgovarajućeg proksija. Ukoliko na svom fakultetu/institutu imate instaliran firewall, osoblje koje održava vašu lokalnu mrežu mora se postarati da TCP portovi 210 i 16000-16010 budu otvoreni. Imajte u vidu da firewall za celu akademsku mrežu postoji i u RCUB-u. Dakle, ako imate problema sa pokretanjem SciFinder Scholar-a, proverite sa osobljem zaduženim za održavanje vaše mreže da li su odgovarajući TCP portovi otvoreni.Ugovor o korišćenju

Molimo vas da pre download-a pažljivo pročitate sledeću licencu (data je na srpskom i na engleskom)! Kratka je, a sadrži bitne stavke o tome kako SciFinder Scholar sme i ne sme da se koristi. Imajte u vidu da će CAS nadzirati pristup svojim bazama podataka, i da će reagovati u slučaju da primete bilo kakve zloupotrebe. Ukoliko jedan jedini korisnik bude zloupotrebljavao pristup - i odgovorno osoblje sa Univerziteta ne bude u stanju da ga zaustavi - CAS može jednostrano raskinuti ugovor sa celim Univerzitetom. Šta više, ako se to desi, teško da će sličan ugovor moći da se ponovo potpiše u iole skorije vreme!

Posebno vam skrećemo pažnju na činjenicu koja se kod nas ignoriše već dugi niz godina kada je softver u pitanju: sam program SciFinder Scholar, kao i rezultati pretraga koje se obave pomoću njega, jesu vlasništvo CAS-a. Stoga, program SciFinder Scholar ne sme se ni u kom slučaju dati bilo kome van Univerziteta, odnosno akademske mreže. Neovlašćeno kopiranje i deljenje ili prodavanje programa i pristupnih datoteka se takođe smatra ozbiljnom zloupotrebom i može dovesti do raskidanja ugovora.

Još jedna napomena: kod CAS-a su registrovane IP adrese računara sa kojih se može pristupati bazama podataka. To su brojevi u rasponu od 147.91.0.0 do 147.91.255.255 (kao i pojedinačno brojevi 194.247.206.86 i 160.99.91.15-16). Pristup bazama CAS-a nije moguć sa bilo kojih drugih IP brojeva. Stoga, nemojte ni pokušavati da instalirate SciFinder Scholar na svojim kućnim računarima i da se povezujete preko komercijalnih Internet provajdera kao što su EUNet, Beotel, YUBC, VeratNet, itd. Serveri CAS-a vam neće dozvoliti pristup, a to će CAS-u ujedno biti signal da je SciFinder Scholar dospeo van Univerziteta - dakle, da je piratizovan!


Pre upotrebe SciFinder Scholar-a potvrđujem sledeće:

 1. Ja sam u ovom trenutku zaposlen/-a na Univerzitetu ili zvanično registrovani student Univerziteta.

 2. Koristiću SciFinder Scholar samo za moj vlastiti akademski rad radi dostizanja naučnog zvanja, podučavanja mojih studenata, ili u istraživanjima koja finansiraju vlada ili neprofitne organizacije, a koja su namenjena objavljivanju u javno dostupnoj literaturi.

 3. NEĆU KORISTITI SciFinder Scholar za komercijalna istraživanja, npr. za istraživanja koja se sprovode u okviru konsultantskih ugovora i čiji se rezultati dostavljaju profitnim organizacijama, ili za istraživanja koja mogu dovesti do patenta. Ako mi SciFinder treba za komercijalnu upotrebu, obaviću pretragu koristeći komercijalni nalog tako što ću se obratiti odgovornoj osobi Univerziteta za hemijske pretrage, tako što ću stupiti u kontakt sa CAS-om i tražiti da oni izvedu pretragu za mene, ili tako što ću nabaviti i upotrebiti komercijalnu verziju SciFinder-a.

 4. Koristiću rezultate pretraga u skladu sa uobičajenom praksom za akademska istraživanja, i poznato mi je da ih mogu čuvati u elektronskoj formi, s tim da u bilo kom trenutku neću imati više od 5000 zapisa. Rezultate pretraga mogu da delim sa drugim studentima i zaposlenima Univerziteta na ograničen, razuman način, ali neću objedinjavati moje rezultate pretraga sa tuđim rezultatima. Snimljene zapise ću obrisati onda kada više ne budu potrebni za odgovarajuće istraživanje ili po dostizanju naučnog zvanja, šta god se prvo desi. Ako su mi rezultati pretrage potrebni za bilo šta van ovde opisanog, obratiću se odgovornoj osobi Univerziteta kako bih dobio dozvolu od strane CAS-a. POZNATO MI JE DA VAN UNIVERZITETA ILI NEKOJ TREĆOJ STRANI NE SMEM DA DISTRIBUIRAM SciFinder Scholar ILI PODATKE CAS-A RADI KOMERCIJALNE DOBITI ILI DRUGAČIJE.

 5. Poznato mi je da je Univerzitet sklopio ugovor sa CAS-om kako bi mi omogućio da koristim SciFinder Scholar, i da kršenje licence od strane bilo kog korisnika može dovesti do raskida ugovora za sve korisnike sa Univerziteta.

 6. Obratiću se odgovornoj osobi Univerziteta radi odgovora na sva pitanja u vezi sa upotrebom SciFinder Scholar-a.


User Agreement - You certify to the following before you use SciFinder Scholar:

 1. I am a current faculty or administrative staff member, or officially registered student of University;

 2. I will use SciFinder Scholar only for my own academic research done in the course of pursuing my degree, or in instructing my students, or, in the course of my own research funded by the government or a non-profit foundation and intended for publication in the publicly available literature;

 3. I will NOT use SciFinder Scholar for commercial research; for example, research that is done under a funding or consultant contract where the results are delivered to a for-profit organization, or for research that involves patentability searching. If I require SciFinder for commercial purposes, I will have the search done using a commercial account by contacting the librarian responsible for chemistry searches on campus, by contacting CAS and having them perform a search for me, or by acquiring and using the commercial SciFinder product;

 4. I will use my search results in the ordinary course of academic research and acknowledge that I may store search results in electronic form, provided that at any one time, I store no more than 5,000 records. I may share search results in a limited, reasonable way with other University students or faculty working on the same project, but I will not aggregate my electronic search results with those of anyone else. I will delete stored records when I no longer need them for the relevant research project, or after the completion of my degree program, whichever occurs first. If I need to use search results beyond what is described here, I will contact my University Key Contact to discuss and to obtain CAS permission. I ACKNOWLEDGE THAT I AM NOT PERMITTED TO DISTRIBUTE ANY CAS DATA OR SCIFlNDER SCHOLAR, FOR COMMERCIAL GAIN OR OTHERWISE, OUTSIDE THE UNIVERSITY OR TO THIRD PARTIES.

 5. I acknowledge that the University has entered into a license agreement with CAS to provide me with access to SciFinder Scholar, and that violation of the license by any user could result in a termination of the license for all users.

 6. I will contact University s Key Contact with any questions related to the use of SciFinder Scholar.Download

Ukoliko se slažete sa svim zahtevima gore navedenog ugovora o korišćenju, program SciFinder Scholar možete preuzeti sa sledećeg linka:

sfs2006.exe (42 MB) - nova verzija (2006)

Upozorenje: stare verzije SciFinder-a (2002 i 2004) više ne funkcionišu!

Da biste dobili datoteku "site.prf" sa pristupnim definicijama, potrebno je da se registrujete kao korisnik SciFinder Scholar-a. Više o tome u odeljku o registraciji.Instalacija

SciFinder Scholar se distribuira u vidu samoraspakujuće arhive "sfs2004.exe" ili "sfs2006.exe" (nova verzija progama). Za početak instalacije, pokrenite ovaj program. Pojavljuje se početni prozor za raspakivanje arhive:

Kliknite na "Setup". Pošto se arhiva raspakuje na privremeni prostor na disku, pojavljuje se prozor sa dobrodošlicom. Kliknite na "Next". Sledeći prozor nudi mogućnost da se izabere direktorijum gde će SciFinder Scholar biti instaliran - podrazumevana mogućnost jeste "C:\SFSCHLR". Ostatak ovog teksta podrazumeva da ovaj direktorijum niste izmenili. Kliknite na "Next", i pojavljuje se izbor tipa instalacije: tipična, kompaktna ili "Custom". Puna instalacija SciFinder Scholar-a 2006 zauzima nešto manje od 60 MB prostora na hard-disku, ali je za izvođenje same instalacije potrebno bar 150 MB. Preporučujemo da odaberete "Custom" i instalirate sve delove programa - na taj način ćete dobiti ceo sistem za pomoć na svom hard-disku, tj. program ne mora da se povezuje na Internet zbog Help-a.

Procedura za instalaciju zatim postavlja sledeće pitanje:

Kliknite na "No", i tada se pojavljuje novi prozor koji vas pita pod kojim imenom da kreira linkove za SciFinder Scholar u Start-meniju. Preporučujemo da ostavite ponuđeno ime. Najzad, poslednji prozor vas obaveštava da je instalacija završena. Kliknite na "Finish". Na ovom prozoru postoji i opcija "Test connection" - nemojte je uključiti, jer je za proveru veze neophodno da instalirate datoteku sa definicijama pristupa.

Posle završene instalacije, datoteku za pristup "site.prf" treba da prekopirate u direktorijum C:\SFSCHLR - odnosno, tamo gde je SciFinder Scholar instaliran. Sada možete da pokrenete program. Imajte u vidu da je pristup Internetu sa akademske mreže vrlo spor - pokretanje SciFinder Scholar-a može da potraje i nekoliko minuta!

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa instalacijom i upotrebom SciFinder Scholar-a, pošaljite e-mail na sofronijevic@unilib.bg.ac.rs.

Prilikom upotrebe SciFinder Scholar-a imajte u vidu da je ugovorom između Univerziteta i CAS-a predviđeno postojanje tri konkurentne veze sa naše akademske mreže. To znači da u bilo kom trenutku najviše tri korisnika mogu istovremeno koristiti SciFinder Scholar i pristupati CAS bazama podataka. Kada se ovo kombinuje sa poslovičnom brzinom naše veze prema Internetu, moramo da apelujemo na sve vas da budete maksimalno kolegijalni i racionalni u upotrebi SciFinder Scholar-a. Nemojte se upuštati u "surfovanje", u gomilu manje-više slučajnih i nepotrebnih pretraga, već iskoristite program da postavite samo onaj upit koji vas trenutno zanima, i - kada dobijete i snimite odgovore - odmah prekinite vezu kako bi i ostali korisnici mogli da dođu na red. Hvala vam unapred na razumevanju!Upgrade

Ako želite da instalirate novu verziju programa, SciFinder Scholar 2006, a već imate staru, posle pokretanja programa "sfs2006.exe" uputite ga da se instalira u isti direktorijum gde se trenutno nalazi stara verzija - ako ništa niste menjali, to je "C:\SFSCHLR". Na ovaj način će nova verzija biti postavljena preko stare. Datoteka sa definicijama pristupa "site.prf" ostaje neizmenjena, i nova verzija programa će biti odmah funkcionalna.

Posebno obratite pažnju na to da ukoliko prethodna verzija SciFinder-a nije bila postavljena u "C:\SFSCHLR" (nego npr. u "C:\Program Files\SFSCHLR") nova verzija ne sme da se stavi u "C:\SFSCHLR" nego mora da ide tačno tamo gde je bila instalirana stara verzija. U suprotnom, imaćete na računaru istovremeno dve verzije od kojih nijedna ne radi!Registracija

U probnom periodu je svim korisnicima sa akademske mreže bio dozvoljen pristup serverima CAS-a. Međutim, kako je počeo period komercijalne upotrebe, svi korisnici treba da se zvanično registruju. Prvi period registracije je trajao do kraja februara tekuće 2003. godine, i od tada je preko firewall-ova u RCUB-u rad SciFinder Scholar-a omogućen samo registrovanim korisnicima. Ukoliko se niste registrovali u ovom periodu, pošaljite svoju registraciju i pristup će Vam biti omogućen u roku od par dana. Registracija je besplatna!

Postupak registracije obuhvata sledeće:

Ukoliko ste koristili SciFinder Scholar u toku probnog perioda, nema potrebe da ponovo download-ujete program, a pristupna datoteka "site.prf" ostaje ista - dakle, u svojoj instalaciji ne morate ništa da menjate. Registracija je ipak neophodna da bi Vam bio omogućen odgovarajući pristup preko firewall-a Univerziteta u RCUB-u.

Korisnici koji nemaju računare fizičke povezane na akademsku mrežu, nego pristupaju Internetu preko servera afrodita.rcub.bg.ac.rs treba da se obrate RCUB-u sa molbom da im se dodeli stalni IP broj za dial-in pristup. Taj IP broj treba registrovati za pristup serverima CAS-a kao da se radi o Vašem računaru. S druge strane, ukoliko se na Vašem fakultetu/institutu IP adrese dodeljuju dinamicki (preko DHCP-a) ili se koriste VPN adrese, obratite se svom administratoru mreže da s nama stupi u kontakt kako bismo našli odgovarajuće rešenje.

Još jednom, ako imate problema sa instalacijom i pokretanjem SciFinder Scholar-a ili bilo kakva pitanja oko njegove upotrebe, pišite na sofronijevic@unilib.bg.ac.rs. Želimo vam puno sreće i uspeha u vašem radu!

 

Последњи пут промењено: 26/11/2014 11:06

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354