Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

20. октобар
кроз штампу
Увод  

Више од три године колико је колаборационистичка штампа настојала да обликује јавно мњење у Србији под окупацијом изазвало је реакцију која је дошла до изражаја већ са првим бројевима листова који су почели да излазе након 20. октобра 1944. Ово је нарочито карактеристично за 20 октобар, који су основали Борис Зихерл, Владимир Дедијер, Радован Зоговић и Чедомир Миндеровић и чији је први број изашао већ 24. октобра 1944. У првим месецима излажења овог листа велики простор посвећиван обрачуну са Недићевим режимом и његовим главним представницима и пропагандистима, који су у карикатурама и сатиричним чланцима излагани немилосрдној спрдњи и порузи.

Наравно, 20 октобар, чије је прво издање носило поднаслов Лист у славу ослобођења Београда, на почетку свог излажења највише простора је посветио самом чину ослобођења престонице и његовим политичким аспектима. Зато се неким од снимака са улица Београда октобра 1944. године које је 20 октобар објавио и завршава овај кратки приказ избора периодике која је у вези са тим историјским догађајем. Све остало наћи ће се у самом тексту дигитализованих листова.

 

 

 


  Омладина
  Млади борац
  Српски народ
  Бодљикаво прасе
  20. октобар
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 

Импресум

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354