Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

20. октобар

кроз штампу

Увод  

Временски период од октобра 1944. до завршетка Другог светског рата маја 1945. године, кључне месеце завршних борби против окупаторских снага и успостављања нове власти у Београду и читавој Југославији, могуће је у континуитету пратити преко страница Омладине, недељног листа Уједињеног савеза антифашистичке омладине Југославије (УСАОЈ). Занимљиво је да је Омладина покренута крајем децембра 1943. у селу Дрежнице у Хрватској у импровизованој партизанској штампарији и штампана латиницом, а од краја октобра 1944. редовно се штампала у Београду на ћирилици. Преко садржаја Омладине могуће је уочити које теме су доживљане као најважније у првим месецима након 20. октобра 1944: савез са Совјетским Савезом и допринос Црвене армије борби против фашизма и ослобођењу Југославије, братство са бугарским народом (на овоме се нарочито инсистирало, очигледно због постојећег непријатељства према Бугарској и Бугарима које је изазивало и понашање бугарских окупационих трупа 1941–1944), обрачун са четничким покретом генерала Михаиловића, којем је приписивана квислиншка и злочиначка суштина, питање положаја српског народа у Народноослободилачком покрету и обновљеној Југославији, итд. Мање-више све ове теме најмлађи читаоци Омладине могли су да упознају преко доживљаја стрип-јунака, пионира Ћире и Мире, који су из броја у број постављали идеални модел узорног друштвеног, али и политичког понашања пионира и уопште деце у новој Југославији која је настајала из Народноослободилачке борбе Титових партизана.

 

 

 


  Омладина
  Млади борац
  Српски народ
  Бодљикаво прасе
  20. октобар
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 

Импресум

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354