Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

20. октобар
кроз штампу

Увод  

Београдска штампа из времена окупације (1941–1944) представљена је у овом избору преко недељних листова Српски народ и Бодљикаво прасе. Ново време и Обнова, дневни листови режима генерала Недића, по истом начелу које је примењено и на периодику која је излазила након 20. октобра 1944, овом приликом су изостављени како би у први план изашла ова два недељника која због своје природе представљају пропаганду тог режима из помало другачијег и вероватно занимљивијег угла. Српски народ, чији је уредник био Велибор Јонић, министар просвете у колаборационистичкој влади и један од главних идеолога „Нове Србије“ у Хитлеровој „Новој Европи“, сасвим извесно представља и један од главних извора за разумевање те идеологије. У неколико завршних месеци недићевског режима који је коначно нестао октобра 1944. године а који су представљени у овом избору, Српски народ је, мењајући делимично свој карактер пребацивањем тежишта са фашистичке идеологије на много разводњенију идеологију национализма, антикомунизма и монархизма, индиректно показивао и тешко, заправо очајничко стање, у коjeм се тај режим налазио. Стога тако често спомињање краља који се налазио у емиграцији, незамисливо у ранијим временима у којима је лист излазио, нипошто није било случајно. Тим тежи ударац је представљала краљева подршка Титовом покрету септембра 1944. и стога је Српски народ решио да је једноставно прогласи за измишљотину.

  Омладина
  Млади борац
  Српски народ
  Бодљикаво прасе
  20. октобар
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

 

Импресум

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354